Biodanza

Renaixement amb amor

La paraula que avui m’ocupa el sentir és reparentalització (renàixer o néixer de nou).

Quan a Biodansa parlem de reparentalització ho fem observant el renaixement amb amor que ofereix l’oportunitat de reeditar o reforçar la informació impresa en les nostres cèl·lules del nostre propi naixement i de les diferents experiències de la vida, des de la vessant afectiva i nodridora.

Per arribar a un renaixement biològic i espiritual, es fa imprescindible la inducció al retorn o regressió a estats pre i peri-natal (a la medicina la terminologia «perinatal» s’utilitza per descriure els processos biològics que esdevenen durant i poc temps després del naixement) o el que podríem dir, tornar a l’estat primordial, anterior a l’aprenentatge cognitiu i als condicionaments culturals.

A Biodansa la regressió consisteix en actuar sobre el cervell primitiu (la regió límbic-hipotalàmica) de manera que disminueixi el control del còrtex cerebral i permeti el pas de l’estat de la consciència ordinària o de vigília a l’estat alterat de consciencia, que possibilita variacions en la manera de vincular-se al món (interior i exterior). El trànsit d’un estat de consciència ordinària a la regressió, a Biodansa s’anomena «tràngol o trance (en castellà)».

El tràngol o trance és un procediment activador de centres neurològics que porta a canvis d’estats de consciència acompanyats de modificacions cenestèsiques (sensacions corporals no localitzades en el sentits que produeixen sensacions globals existencials com ara de benestar o malestar). Els estats alterats de consciència apareixen mitjançant mètodes d’inducció com poden ser la restricció del moviment, la sobre-estimulació en ceremonies tribals, la concentració mental prolongada, la passivitat, canvis fisiològics provocats per deshidratació, dejunis, febre, substàncies psicotròpiques,…  A Biodansa, els inductors d’estats alterats de consciència tenen la finalitat de la integració afectiu-motora de la persona i per aquest motiu s’utilitzen músiques escollides, propostes de moviment, situacions de grups i la possibilitat de vivenciar (viure l’experiència) sempre des de l’experiència afectiva.

Així, la regressió o retorn a l’estat primordial, anterior a l’aprenentatge cognitiu i els condicionaments culturals, ens permet reviure sensacions harmòniques que evoquen el fluctuar en el confort del liquid amniòtic, la calidesa uterina i l’estat de profunda unió amb la totalidad.  La proposta de Biodansa no és recordar o evocar records, si no reviure les percepcions del retorn a l’origen de la propia vida.

Com que un dels principis de la Biodansa és la progressió, les danses que es proposen en les sessions regulars, van preparant al participant a percebre el seu cos com una font de plaer i goig, el vehicle meravellós que ens permet expressar-nos tal i com som, amb la nostra identitat refermada en els instints que ens guien cap al benestar, l’harmonia i l’evolució constant cap a la salut. Els estímuls que es proposen a cada sessió de Biodansa  són primordialment senzills i afectius i aquesta és la màgia del sistema. Mitjançant caminades, danses individuals, coordinacions rítmiques en parelles i en grup, la mirada es torna el vincle afectiu que dona calor i color a l’expressió de la pròpia identitat.

Mirant

Moltes vegades no som conscients de quant diu la mirada!. Estem tant acostumats a les presses, al rellotge, al estres, que no ens adonem dels efectes que produeix en l’organisme bioespiritual mirar la vida i veure-la en la seva expressió. A les ciutats es fa difícil aquesta mirada per que és plena d’asfalts, de comerços, de rapidesa, de competitivitat, de soroll,… però malgrat això sempre hi ha algun nen o nena al metro o al semàfor, assegut a la seva cadireta de rodes, esperant que la mare el porti cap aquí o allà mentre tot ho mira: està aprenent.  Si ens prenem uns segons per mirar-lo, el món deixa de corre i s’atura en la presència i llavors la vida torna a tenir el sentit de ser. Seguim aprenent.

A Biodansa, transitem per la consciència intensificada d’un mateix a la regressió o estat alterats de consciència, per tal de tornar a l’origen i retornar a la vigilia amb una consciència expandida i ampliada, que propicia un canvi tant en el sentit com en el significat de tot. I el motor d’aquesta expansió és l’afectivitat que ens rescata de l’individualisme per beure de la font de la solidaritat i el seu caliu nodridor.

De res serveix escudar-se en la por o en els seus derivats. Nosaltres podem escollir. Sempre ho fem, tot sense expressar-ho, per què hi ha una consciència psico-biològica que és viva i per tal influeix en la vida. Som co-creadors de tot el que ens passa i és per això que ens cal recuperar el coratge de defensar la vida des de la nostra condició humana. Cal que ens donem l’espai per sentir i ser.

Sentir la subtilesa de la vida

La força de Biodansa radica en l’afectivitat de totes les seves propostes, en la calidesa del camí de retorn a la nostra essència, l’amor. Hi ha rituals de renaixement específics a Biodansa que són profundament guaridors i permeten reeditar experiències traumàtiques o reforçar les que han estat agradables, però el treball de Biodansa és, en la seva totalitat, profundament reparentalitzador per què de totes les experiències viscudes a Biodansa, sempre en trauràs el retorn a la unitat, a la integració, a l’essència de la vida, al principi, al amor.

Donat un present i prova la Biodansa!. No et deixarà indiferent.

Amb afecte.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.